close

Blog

Liahnu sa nám perličky

Ubehlo 26 dní odkedy sme posadili kvočku na 12 perličích vajíčok. Prečo perličky? Dôvodom prečo sme nechali kvočku vysedieť perličie vajíčka a nekúpili sme už naliahnuté je fakt, že perličky bývajú dosť plaché. Pod kvočkou sa táto plachosť zmierňuje. Takisto kvočka ich naučí chodiť spať na noc do kurníka, namiesto vysedávania na stromoch. Perličky vedia veľmi dobre lietať a urobia poplach pri každom nebezpečenstve. Dokonca sa hovorí, že svojim krikom odháňajú dravce a hlodavce. My našťastie zatiaľ problém s hlodavcami a dravcami nemáme, o hlodavce sa kruto postarajú dve šikovné mačky a dravce sa ku Olympii a Amorkovi neodvážia, istota je však guľomet. Viacej mi však imponovala ich ďalšia vlastnosť a to je fakt, že majú radi lietajúci a lezúci hmyz. Vkladám do nich nádej, že zvieratá aspoň čiastočne oslobodia od kliešťov, ovadov, múch a osí. Ďalšou výhodou je trvanlivosť ich vajec. Vďaka špeciálnej škrupinke ich vajcia vydržia pri dobrom skladovaní od augusta až do jari nasledujúceho roku. Taktiež vajcia obsahujú menej cholesterolu ako slepačie.

Dospelá perlička (Zdroj: Ladislav Vogeltanz pre Myslivost http://old.myslivost.cz/media/detailObrazku.asp?IDObr=650)

A teraz tie naše maličké. Pri liahnutí sme ich zobrali od kvočky, pretože veľká brahmanka prvé vyliahnuté neúmyselne udusila. Nechceli sme to teda nechávať na náhodu. 

Kuriatka vedia byť vo vajíčku veľmi zvláštne poskrúcané. Vzhľadom na predošlé skúsenosti, po naďobnutí vajíčka kuriatkam pomôžeme oslobodiť nozdry a natočíme ich smerom od žiarovky. V žiadnom prípade sa však nesmú oslobodzovať viacej. Je pravdepodobnosť, že ešte nemajú ucelený pupík.

Počkáme až je doliahnutá a úplne suchá i posledná perlička. Kuriatka potrebujú trošku zosilnieť, ku kvočke sme ich teda dali až na ďalší deň. Skúsili sme najprv za svetla. Opäť sa potvrdilo, že brahmanky sú skvelé matky, pretože sliepka ma šla oďobať keď videla malých v prepravke. Taktiež jej nevadila zmena hniezda. Kvočku sme presunuli na horné poschodie kurníka, ktorá sa stala odchovňou perličiek.