close

Blog

Nová stodola. Čo so starou?

Staré stodoly bohužiaľ nevyhovujú dnešným potrebám skladovania sena. Kedysi sa seno dalo zohnať len voľne ložené a na prevetrávané priestory pod strechou sa nakladalo priamo z voza do dvierok v štíte. Neskôr keď už neboli kone a vozy, vynášali sme voľne ložené seno v nošiach pomocou kladky. To sme si zažili prvý rok po presťahovaní sa na farmu. Druhý rok sme do veľkej výšky vyhadzovali malé 25kg vážiace lisované balíky. Tretí rok sme sa inšpirovali dvierkami v štíte a malé balíky sme nahadzovali priamo z vlečky avie. Ono je to docela zábava, hlavne keď sa pri tom neúčastí gazda, lebo má alegiu na seno =) Máme rok štvrtý a keď chceme mňam chrumkavé špičkové zelené seno z našich podjavorinských lúk, musíme sa prispôsobiť novým strojom, ktoré u nás spracúvajú seno do 250-300kg balíkov. To už veru na povalu nevynesieme malíčkom... Vlastne vôbec, jedine žeriavom. Takže musí ostať na zemi. Zvykli sme balík rozobrať, ale po rozobratí sme zmestili dole do stodoly len dva a to sme mali zjedené za mesiac a pol. To znamenalo, že sme si ich museli nosiť postupne. 

Tento rok sme sa rozhodli, že bez nového senníka/stodoly to už nepôjde. A tu ju máme, čerstvo postavenú, ešte nenatretú

Je na 8 veľkých 250-300kg balíkov sena, ktoré stačia na zimu aspoň pre menšie zvieratá. Väčším to ešte musíme domyslieť =) Predné steny sú odnímateľné a tak sa s balíkmi tragáčik zmestí v pohode. 

A čo teraz s tou starou stodolou? Búrali sme. Veru. Veľkú časť. Ale len do pôvodného stavu, v akom bola pred rekonštrukciou cca v 60-tych rokoch. Museli sme sa s "veľkým žiaľom" rozlúčiť s našimi milovanými umakartami, pórobetónovými tvárnicami a dutými tehlami. Odhalila sa krása kameňa, nepálenej tehly, masívneho dreva a pravej škridly - cementky. A po odhalení nastala krutá realita odpratávania stavebného bordelu =) A presne v tej fáze momentálne sme. Plán je však vyfintiť stodolu tak, aby ste zažili jej pravú atmosféru, oddýchli si a užili príjemný chládok v lete, ktorý pri tridsaťstupňových horúčavách poskytnú len polmetrové múry z kameňa a nepálenej tehly. Tak keď kopneme do vrtule, mohli by sme to stihnúť pred otvorením ;)