close

Blog

Aktivity, ktoré obohatia deti počas školy v prírode


Aktivity, ktoré obohatia deti počas školy v prírode

Školy v prírode, počas ktorých strávia deti niekoľko dní so svojimi kamarátmi na čarovnom mieste, sú pre najmenších veľkým zážitkom. Aké aktivity by ste mali do programu zahrnúť, aby si to vaši zverenci poriadne užili, niečo nové sa naučili a aj posilnili imunitu?

Športové vyžitie 

Jedným z hlavných cieľov školy v prírode je pobyt na čerstvom vzduchu a zlepšenie kondície detí. Zabudnite ale na nenávidené 12-minutové behy či pokusy o kotúle vzad. Ideálne sú aktivity, pri ktorých sa zabavia všetky deti. 

Bez ohľadu na ročné obdobie pre ne môžete zorganizovať olympijské hry plné zábavných disciplín, kde budú súťažiť jednotlivo alebo v tímoch. 

Baviť ich bude aj orientačný beh, počas ktorého môžu, napríklad v lese, plniť rôzne úlohy. Nadšené budú takisto z hľadania pokladu, pri ktorom si ani neuvedomia, že sa hýbu. 

deti súťažia v preťahovaní lanom

Pre deti môžete zorganizovať olympijské hry plné zábavných disciplín

Návšteva zvieratiek na MiniFARME

Jedným zo spôsobov, ako skutočne obohatiť program školy v prírode, je návšteva FarmaPARKU. Deti aj učitelia tu zaručene načerpajú pozitívnu energiu pri zvieratkách. 

Tie sa im budú motať pod nohami a dožadovať sa pohladenia, ktoré je nielen povolené, ale priam povinné. Rovnako ako aj kŕmenie, a to i mláďatiek, ktoré osireli alebo boli odvrhnuté mamičkami z rôznych dôvodov. 

Dôležitou súčasťou FarmaPARKU sú okrem zvieratiek aj animátori, ktorí vám o malých huňatých obyvateľoch rozprávajú. Deti tak dostanú odpovede na svoje zvedavé otázky a získajú zaujímavé poznatky zábavnou formou. 

Získať tieto vedomosti a navštíviť naše zvieratká môžete aj v rámci jednodňového výletu zo školy. Všetky praktické informácie nielen pre školské skupiny, aj o tom, čo u nás zažijete, nájdete na stránkach FarmaPARKU.  

animátorka pomáha dievčatku pohladkať králika

Pohladkať zvieratká je v FarmaPARKU nutnosť

Poznávanie regiónu, ktorý navštívite v rámci školy v prírode 

Každý z 28 slovenských regiónov ponúka niečo, čo stojí za to spoznať a ukázať mladšej generácii. Môže to byť jeho výnimočné prírodné prostredie, architektonické či historické pamiatky zachované po našich predkoch. 

Tradície, spôsob života či remeslá tamojších ľudí, ktoré sa dodnes dedia z generácie na generáciu. Významné udalosti, čo formovali danú oblasť. 

Aby si z toho deti odniesli čo najviac, odporúčame vyberať lokality primerane ich veku. Také, kde sa, zahltené faktami, nebudú nudiť. Vhodné sú miesta, na ktorých si môžu remeslo sami skúsiť, napríklad interaktívne múzeá či hrady s tematickými prehliadkami.

dievčatko s okuliarmi na virtuálnu realitu

Počas školy v prírode je ideálne navštíviť najmä interaktívne atrakcie, kde sa deti nebudú nudiť

Výlet do prírody 

Odporúčanou a obľúbenou aktivitou je poznávanie prírody. Môžete sa s deťmi vybrať na prechádzku pomedzi stromy a vnímať ju všetkými zmyslami. Počúvať štebot vtákov či hučiaceho potôčika. Pozorovať lietajúce motýle a skúsiť ich zachytiť kresbou. Alebo sa dotýkať rôznych prírodných materiálov. 

Fantázii sa v tomto prípade medze nekladú. Vybrať sa dá aj „akčnejší“ program, než je kreslenie stromov. Napríklad sa deti môžu pod vedením skúseného odborníka priučiť starostlivosti o les a zvieratá, a aj si ju vyskúšať. Priložením ruky k dielu si skôr uvedomia hodnotu prírody a nutnosť chrániť ju. 

dievčatko fúka do púpavy

Prírodu môžu deti spoznávať všetkými zmyslami

Večerná tancovačka 

Neoddeliteľnou súčasťou školy v prírode je aj večerná detská diskotéka. Nemala by sa konať každý večer, aby si zachovala svoju výnimočnosť, skôr by mala byť vyvrcholením celého pobytu. 

Medzi aktivity, /ktoré by na nej nemali chýbať, patrí aj vyhodnotenie pobytu a súťaží, kde deti dostanú ceny či diplomy. Deti sa na túto príležitosť „nahodia“, napríklad aj do karnevalových masiek, v ktorých budú súťažiť o tú najkrajšiu. 

Takisto môžu predviesť svoj talent, no najmä sa dosýta vytancovať pred návratom do lavíc.